ZUPA CZOSNKOWA
składniki na 4 porcje
przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: 15 minut
składniki:
60g czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
arachidowego
1 l wywaru z kurczaka
4 cienkie kromki chleba
wiejskiego
2 jajka
1 łyżka octu jabłkowego
sól i mielony pieprz
- Ząbki czosnku obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół i usunąć kiełki. Czosnek zmiażdżyć widelcem lub płaską stroną noża. W garnku rozgrzać oliwę. Włożyć czosnek i, ciągle mieszając drewnianą łyżką, smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Dodać wywar, doprawić solą oraz pieprzem (nie za dużo, jeśli wywar był już doprawiony). Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie kromki chleba opiec pod grillem w piekarniku (lub w tosterze). Grzanki ułożyć w 4 głębokich talerzach.
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać.
- Białka roztrzepać, wlać do wywaru i dokładnie wymieszać. Następnie wywar przecedzić. 1 chochelkę wywaru wymieszać z żółtkami i wlać do garnka z zupą. Podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż zupa zacznie wrzeć.
- Gorącą zupę wlać do talerzy z grzankami i zaraz podawać.
Zupę czosnkową najlepiej podawać
z grzankami z wiejskiego chleba, który długo zachowuje świeżość i jest bardziej
sycący niż białe pieczywo. Ma dużo białka, błonnika, magnezu i witamin.
wartości odżywcze w 1 porcji:
150 kcal
węglowodany 15g
białko 6g
tłuszcze 7g
KREMOWA ZUPA POROWA
według mojej Mamy :-)
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
1 łyżka oleju
750 ml warzywnego bulionu (może być z kostki)
3 kostki serka topionego(po 10 dkg każda)
2 pory
4 gałązki natki
pieprz
sól
długie wykałaczki
jajka przepiórcze i natka pietruszki lub parówki drobiowe lub kabanosy do dekoracji w formie "szaszłyka"...
Czas przygotowania: około 30 minut.
1. Cebule obrać, posiekać.
2. Pory pokroić w plasterki, 5 dkg odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju a następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty.
3. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
4. Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory, gotować 5 minut. Zupę doprawić. Rozlać do bulionówek.
5. Jajka przepiórcze nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Na każdej z bulionówek położyć "szaszłyk".
KREMOWA ZUPA POROWA
według mojej Mamy :-)
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
1 łyżka oleju
750 ml warzywnego bulionu (może być z kostki)
3 kostki serka topionego(po 10 dkg każda)
2 pory
4 gałązki natki
pieprz
sól
długie wykałaczki
jajka przepiórcze i natka pietruszki lub parówki drobiowe lub kabanosy do dekoracji w formie "szaszłyka"...
Czas przygotowania: około 30 minut.
1. Cebule obrać, posiekać.
2. Pory pokroić w plasterki, 5 dkg odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju a następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty.
3. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
4. Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory, gotować 5 minut. Zupę doprawić. Rozlać do bulionówek.
5. Jajka przepiórcze nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Na każdej z bulionówek położyć "szaszłyk".
wartości odżywcze w 1 porcji:
330 kcal
Dziękuje bardzo! Będę śledzić na bieżąco nowe przepisy i pewnie je wykorzystam nie raz ;)
OdpowiedzUsuńTakże masz pierwszego 'fana' Twojego bloga! :D
Nice! :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis i na pewno smaczna zupka :))
OdpowiedzUsuńgotowana przez moją mamę, bardzo smaczna!a do tego ciekawie podana, polecam!
UsuńŚlinka cieknie- wypróbuję!! Tylko jajka dotrą do WW :)
OdpowiedzUsuńno to już wiemy dla kogo i po co sprowadzać jaja przepiórcze!!
OdpowiedzUsuńZupa wyglada super- szczególnie jak jest sie głodnym.. idę gotować!!
:)
Usuńświetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
świetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Zupa musi być przepyszna – jutro zrobię
OdpowiedzUsuń