STRONY

zupy

Pierwszy przepis na zupę :) Specjalnie dla Ani!

ZUPA CZOSNKOWA

składniki na 4 porcje
przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: 15 minut

składniki:
60g czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju arachidowego
1 l wywaru z kurczaka
4 cienkie kromki chleba wiejskiego
2 jajka
1 łyżka octu jabłkowego
sól i mielony pieprz


  1. Ząbki czosnku obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół i usunąć kiełki. Czosnek zmiażdżyć widelcem lub płaską stroną noża. W garnku rozgrzać oliwę. Włożyć czosnek i, ciągle mieszając drewnianą łyżką, smażyć na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  2. Dodać wywar, doprawić solą oraz pieprzem (nie za dużo, jeśli wywar był już doprawiony). Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie kromki chleba opiec pod grillem w piekarniku (lub w tosterze). Grzanki ułożyć w 4 głębokich talerzach.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i wymieszać.
  4. Białka roztrzepać, wlać do wywaru i dokładnie wymieszać. Następnie wywar przecedzić. 1 chochelkę wywaru wymieszać z żółtkami i wlać do garnka z zupą. Podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż zupa zacznie wrzeć.
  5. Gorącą zupę wlać do talerzy z grzankami i zaraz podawać.

Zupę czosnkową najlepiej podawać z grzankami z wiejskiego chleba, który długo zachowuje świeżość i jest bardziej sycący niż białe pieczywo. Ma dużo białka, błonnika, magnezu i witamin. 

wartości odżywcze w 1 porcji:
150 kcal
węglowodany 15g
białko 6g
tłuszcze 7g


KREMOWA ZUPA POROWA 
według mojej Mamy :-)



Składniki na 4 porcje:
2 cebule
1 łyżka oleju
750 ml warzywnego bulionu (może być z kostki)
3 kostki serka topionego(po 10 dkg każda)
2 pory
4 gałązki natki
pieprz
sól
długie wykałaczki
jajka przepiórcze i natka pietruszki lub parówki drobiowe lub kabanosy do dekoracji w formie "szaszłyka"...

Czas przygotowania: około 30 minut.

1. Cebule obrać, posiekać.
2.  Pory pokroić w plasterki, 5 dkg odłożyć, resztę wraz z cebulą zeszklić na oleju a następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 2-3 minuty.
3. Dołożyć serki topione, mieszać, aż całkiem się rozpuszczą.
4. Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Dodać pory, gotować 5 minut. Zupę doprawić. Rozlać do bulionówek.
5. Jajka przepiórcze nabić na wykałaczki na przemian z listkami natki. Na każdej z bulionówek położyć "szaszłyk".

wartości odżywcze w 1 porcji:
330 kcal

10 komentarzy:

  1. Dziękuje bardzo! Będę śledzić na bieżąco nowe przepisy i pewnie je wykorzystam nie raz ;)
    Także masz pierwszego 'fana' Twojego bloga! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis i na pewno smaczna zupka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowana przez moją mamę, bardzo smaczna!a do tego ciekawie podana, polecam!

      Usuń
  3. Ślinka cieknie- wypróbuję!! Tylko jajka dotrą do WW :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to już wiemy dla kogo i po co sprowadzać jaja przepiórcze!!
    Zupa wyglada super- szczególnie jak jest sie głodnym.. idę gotować!!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa musi być przepyszna – jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń