przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: najlepiej smakuje schłodzona, co najmniej 1 godzina w lodówce
składniki:
puszka tuńczyka w oleju (bardzo dobry jest w Biedronce)
brokuły
1 jajko
cebula
1-2 ogórki konserwowe
jogurt naturalny 2-3 łyżki (w wersji dietetycznej) lub majonez
przyprawy (sól i pieprz)
1. Jajko gotujemy na twardo.
2. Brokuły gotujemy do miękkości.
3. Brokuły, jajko, ogórki i cebulę kroimy na kawałki dowolnej wielkości (co kto lubi :)) i mieszamy razem.
4. Dodajemy tuńczyka z częścią oleju.
5. Dokładamy jogurt lub majonez (dla tych, którzy dbają o linię ale kochają majonez proponuję trochę jogurtu i trochę majonezu – dla równowagi :))
6. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
7. Wkładamy na godzinkę do lodówki, wtedy ma idealny smak. I gotowe! Smacznego!
Sałatka sprawdzona, tylko u nas tuńczyk w sosie własnym, ale z majonezem.Mniam, polecam:)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :) Ja jakoś jeszcze nie przekonałam się do tuńczyka w sosie własnym, ale z majonezem faktycznie powinien dać radę! ;-0
Usuń