Podobno mięso z rekina jest bogate w białko, Pani w sklepie, w którym kupiłam kawałek mówiła, że to delikatne mięso dla dzieci…
Spróbowałam według przepisu:
1. Filet umyć oraz doprawić solą i pieprzem (ewentualnie innymi przyprawami – według uznania)
2. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 minut z każdej strony.
3. Podawać z dodatkami według uznania. Gotowe!
Jak dla mnie, spróbować można – mięso faktycznie delikatne, ale ma specyficzny posmak. Pozostanę póki co przy mintaju i łososiu… przepisy wkrótce!
MAKARON TUŃCZYK i POMIDOR, czyli pyszny zdrowy obiad w 15 minut!
Dla wielbicieli tuńczyka i makaronu - szybki obiad autorstwa mojego Męża, czyli prawie Mój ;-)
Składniki na 2 porcje:
- makaron (rurki lub świderki) - tyle ile kto lubi
- 2-3 mniejsze pomidory
- puszka tuńczyka - kawałki w oleju
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaroni
2. W międzyczasie obieramy pomidory ze skórki i wrzucamy do rondelka
3. Do pomidorów dorzucamy tuńczyka i podgrzewamy mieszając, kilka minut - tylko tyle, by się podgrzało (5-7 minutek). Doprawiamy.
4. Pakujemy makaron na talerz i polewamy sosem pomidorowo-tuńczykowym. Żeby było ładniej, można ozdobić np. listkiem bazylii. Pycha! I pomyśleć, że jakiś czas temu nie mogłam patrzeć na tuńczyka! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz