STRONY

słodkości

DESEREK Z OWOCAMI, LODAMI I GALARETKĄ - szybko, smacznie, kolorowo i... 
nie tak kalorycznie



składniki: ulubione - galaretka, lody i owoce (opcjonalnie bita śmietana)
przygotowanie: 10 minut plus czas stygnięcia galaretki

Przygotuj galaretkę w ulubionym smaku i kolorze (najlepiej wieczór wcześniej). 10 minut przed podaniem przygotuj deser... włóż do salaterek galaretkę, ulubione, pokrojone w kostkę owoce, gałkę, dwie lodów, znów galaretkę i owoce. Przyozdób kawałkami owoców lub bitą śmietaną :) W wersji ze zdjęcia galaretka jest o smaku kiwi, do tego dodałam owoc kiwi oraz banana a lody - trio smaków - truskawka, wanilia i czekolada. Do ozdoby - borówki amerykańskie. Mniam!!!


MUFFINY Z BANANEM i CZEKOLADĄ


składniki na 12 większych muffinek (18 mniejszych)
przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: 20 minut

składniki:
150 g mąki z pełnego ziarna
150 g mąki białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g masła
200 g cukru (uwaga, można dać mniej, bo przy tej proporcji muffiny są względnie słodkie..albo gdy chcemy je przyozdobić dodatkowo na słodko, to lepiej dać mniej cukru)
3 duże jajka
3 duże dojrzałe banany
60 ml (1/4 szklanki) mleka
100 g czekolady deserowej


  1. Czekolada musi być potarta (ja część zgniotłam nożem, część zmiksowałam w magic maxie..). Od sposobu „potarcia” zależ czy będziemy mieli małe jej grudki w muffince czy raczej będzie czuć tylko jej smak – według woli, ja wolę małe grudki, dlatego nie wszystko miksuję J
  2. Banany powinny być zgniecione – i tak jak wyżej.. można mieć kawałki banana w cieście albo po prostu tylko smak.
  3. Obie mąki przesiewamy do miski i dosypujemy proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Osobno ubijamy masło i cukrem - na wolnych obrotach mikserem, aż do momentu gdy masa będzie gładka. Uwaga – masła trochę trzeba zostawić, aby wysmarować foremki do muffinek.
  5. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
  6. Dodajemy powoli (już na niskich obrotach miksera) banany oraz suche składniki (z pkt.3).
  7. Po zmieszaniu dodajemy czekoladę i mieszamy już ręcznie.
  8. Nakładamy do wcześniej wysmarowanych masłem foremek.
  9. Pieczemy w  nagrzanym do 180st. piekarniku przez około 20 minut. [Ciasto musi wyrosnąć, ale powinno być elastycznie – nie przesuszone].
  10. Studzimy, wyjmujemy z foremek…gotowe J Można przyozdobić według woli.


MUFFINY Z JABŁKAMI i CZEKOLADĄ



składniki na 12 większych muffinek
przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: 20 minut

składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodko ¾ jest ok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
½ łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
2-3 jabłka średniej wielkości pokrojone w drobną kostkę
tabliczka ulubionej czekolady

1. Osobno mieszamy składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól) oraz mokre (jajka, olej, mleko).
     2.  Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy jabłko oraz pokruszoną czekoladę.
     3. Smarujemy masłem foremki do muffinek i wlewamy przygotowane ciasto.
     4.  Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160st. (z termo obiegiem) lub 180st. (bez termo)
     5.   Studzimy, wyjmujemy z foremek…gotowe J Można przyozdobić według woli.

4 komentarze: