nie tak kalorycznie
składniki: ulubione - galaretka, lody i owoce (opcjonalnie bita śmietana)
przygotowanie: 10 minut plus czas stygnięcia galaretki
Przygotuj galaretkę w ulubionym smaku i kolorze (najlepiej wieczór wcześniej). 10 minut przed podaniem przygotuj deser... włóż do salaterek galaretkę, ulubione, pokrojone w kostkę owoce, gałkę, dwie lodów, znów galaretkę i owoce. Przyozdób kawałkami owoców lub bitą śmietaną :) W wersji ze zdjęcia galaretka jest o smaku kiwi, do tego dodałam owoc kiwi oraz banana a lody - trio smaków - truskawka, wanilia i czekolada. Do ozdoby - borówki amerykańskie. Mniam!!!
Przygotuj galaretkę w ulubionym smaku i kolorze (najlepiej wieczór wcześniej). 10 minut przed podaniem przygotuj deser... włóż do salaterek galaretkę, ulubione, pokrojone w kostkę owoce, gałkę, dwie lodów, znów galaretkę i owoce. Przyozdób kawałkami owoców lub bitą śmietaną :) W wersji ze zdjęcia galaretka jest o smaku kiwi, do tego dodałam owoc kiwi oraz banana a lody - trio smaków - truskawka, wanilia i czekolada. Do ozdoby - borówki amerykańskie. Mniam!!!
MUFFINY Z BANANEM i CZEKOLADĄ
składniki
na 12 większych muffinek (18 mniejszych)
przygotowanie:
15 minut
przyrządzanie:
20 minut
składniki:
150 g mąki z pełnego ziarna
150 g mąki białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g masła
200 g cukru (uwaga, można dać mniej, bo przy tej
proporcji muffiny są względnie słodkie..albo gdy chcemy je przyozdobić
dodatkowo na słodko, to lepiej dać mniej cukru)
3 duże jajka
3 duże dojrzałe banany
60 ml (1/4 szklanki) mleka
100 g czekolady deserowej
- Czekolada musi być potarta (ja część zgniotłam nożem, część zmiksowałam w magic maxie..). Od sposobu „potarcia” zależ czy będziemy mieli małe jej grudki w muffince czy raczej będzie czuć tylko jej smak – według woli, ja wolę małe grudki, dlatego nie wszystko miksuję J
- Banany powinny być zgniecione – i tak jak wyżej.. można mieć kawałki banana w cieście albo po prostu tylko smak.
- Obie mąki przesiewamy do miski i dosypujemy proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Osobno ubijamy masło i cukrem - na wolnych obrotach mikserem, aż do momentu gdy masa będzie gładka. Uwaga – masła trochę trzeba zostawić, aby wysmarować foremki do muffinek.
- Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
- Dodajemy powoli (już na niskich obrotach miksera) banany oraz suche składniki (z pkt.3).
- Po zmieszaniu dodajemy czekoladę i mieszamy już ręcznie.
- Nakładamy do wcześniej wysmarowanych masłem foremek.
- Pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez około 20 minut. [Ciasto musi wyrosnąć, ale powinno być elastycznie – nie przesuszone].
- Studzimy, wyjmujemy z foremek…gotowe J Można przyozdobić według woli.
składniki na 12 większych muffinek
przygotowanie: 15 minut
przyrządzanie: 20 minut
składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodko ¾ jest ok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
½ łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
2-3 jabłka średniej wielkości pokrojone w drobną kostkę
tabliczka ulubionej czekolady
1. Osobno mieszamy składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól) oraz mokre (jajka, olej, mleko).
2. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy jabłko oraz pokruszoną czekoladę.
3. Smarujemy masłem foremki do muffinek i wlewamy przygotowane ciasto.
4. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160st. (z termo obiegiem) lub 180st. (bez termo)
5. Studzimy, wyjmujemy z foremek…gotowe J Można przyozdobić według woli.
Kuszące! Chyba wypróbuję na sobotnie urodziny Męża;)
OdpowiedzUsuń:) Powodzonka i wszystkiego najlepszego dla Męża! Hej!
UsuńAle ładnie wyrosły
OdpowiedzUsuń:) dzięki
Usuń