Tak sobie pomyślałam, że z okazji Mikołaja warto byłoby przygotować coś „z akcentem”… no ale trochę nie wyszło ;-) Więc dziś uraczę Was przepisem na roladki z kurczaka, które można przygotować na obiad, a w wersji na zimno – zjeść do kanapek.
Potrzebujesz:
- piersi z kurczaka (jedna na osobę)
- plastry szynki (po jednym na roladę)
- plastry żółtego sera (po jednym na
roladę)
- brokuły (po jednej większej różyczce na
roladę)
- przyprawy
Co robisz?
1. Pierś przekrój tak, aby powstał plaster mięska – rozbij lekko, żeby był nieco większy. Jeśli masz czas, przypraw ulubionymi przyprawami, zwilż oliwą i pozostaw na jakiś czas w lodówce (możesz zostawić na noc); jeśli czasu nie ma – nie szkodzi. Gdy masz już przygotowaną pierś, patrz kolejne punkty…
2. Połóż do środka plaster sera, a na to plaster szynki.
3. Dołóż ugotowaną różyczkę brokułu.
4. Oprósz przyprawami.
5. Zawiń wszystko, tak żeby powstała rolada. Możesz zawinąć nicią, ale ja jestem zwolenniczką wykałaczek.
6. Ja przygotowuję te roladki na wywarze z rosołu, tzn. nalewam kilka łyżek wywaru (tak „troszeńkę”, żeby nie gotować ale „podpiekać”). Jak mięsko zaczyna być białe, podlewam większą ilością rosołku i duszę w tym sosie, aż będzie miękkie. Gotowe!
1. Pierś przekrój tak, aby powstał plaster mięska – rozbij lekko, żeby był nieco większy. Jeśli masz czas, przypraw ulubionymi przyprawami, zwilż oliwą i pozostaw na jakiś czas w lodówce (możesz zostawić na noc); jeśli czasu nie ma – nie szkodzi. Gdy masz już przygotowaną pierś, patrz kolejne punkty…
2. Połóż do środka plaster sera, a na to plaster szynki.
3. Dołóż ugotowaną różyczkę brokułu.
4. Oprósz przyprawami.
5. Zawiń wszystko, tak żeby powstała rolada. Możesz zawinąć nicią, ale ja jestem zwolenniczką wykałaczek.
6. Ja przygotowuję te roladki na wywarze z rosołu, tzn. nalewam kilka łyżek wywaru (tak „troszeńkę”, żeby nie gotować ale „podpiekać”). Jak mięsko zaczyna być białe, podlewam większą ilością rosołku i duszę w tym sosie, aż będzie miękkie. Gotowe!
Na ciepło roladka nadaje się do obiadu..
jeśli przestygnie i poleżakuje trochę w lodówce, możną ją kroić na plasterki i
zajadać do chleba.
KOLOROWE SZASZŁYCZKI
Ciągle
w temacie ocieplania zimnych dni. Tym razem proponuję kolorowe szaszłyki. Od
Twojej inwencji twórczej oraz dostępności składników zależy, jaką formę
przybiorą J Moje są z kurczaka, papryki, cebuli,
pieczarek oraz cukinii.
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę – nie za drobną, żeby dobrze trzymał się na patyczku. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i zalewamy niewielką ilością oleju. Jeśli masz trochę czasu, to dobrze, gdy z godzinę posiedzą te kąski w lodówce (jeśli nie, to nie szkodzi..też będzie smacznie, choć mniej soczyście).
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę – nie za drobną, żeby dobrze trzymał się na patyczku. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i zalewamy niewielką ilością oleju. Jeśli masz trochę czasu, to dobrze, gdy z godzinę posiedzą te kąski w lodówce (jeśli nie, to nie szkodzi..też będzie smacznie, choć mniej soczyście).
2.Paprykę, cebulę, pieczarkę i cukinię
kroimy w kawałki takiej wielkości, żeby można było spokojnie nabić je potem na
patyczka. UWAGA! Cukinie należy pokroić w plastry i posypać solą, odstawić na
30 minut do lodówki. Puści wtedy sok, który należy zebrać. Dzięki temu
zabiegowi, pozbędziemy się goryczki.
3. Nabijamy składniki na patyczki do
szaszłyków – naprzemiennie, tak jak nam pasuje J
4. Grillujemy szaszłyki na patelni
grillowej, lekko zwilżonej olejem lub oliwa z oliwek, co jakiś czas obracając
lub pieczemy je w piekarniku z funkcją grilla. Obróbka trwa kilkanaście minut.
Warzywa muszą być miękkie, a mięsko upieczone.
5. Można podawać samodzielnie lub z
dodatkami typu ryż. Potrawa fajnie kolorowo wygląda na talerzu i jest lekka ale
pożywna, a więc idealna dla dbających o dietę. Kurczaka może zastąpić pierś z
indyka… Smacznego!
KUSKUS, BROKUŁ i grillowana PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH
Pomysł na bardzo szybki, ale i zdrowy, dietetyczny obiad. Kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu (czas przygotowania ok. 5-10 minut), brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości a pierś przyprawioną ulubionymi ziołami grillujemy około 10 minut na patelni grillowej lekko natłuszczonej, co jakiś czas przewracając... Pycha! Na zdjęciu brokuł udekorowany paskami żółtego sera - inicjatywa Męża ;-)
KUSKUS, BROKUŁ i grillowana PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH
kolorowo..mmm
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńpyszne i kolorowe :)
Usuńbrokuł to jedno z moich ulubionych warzyw :) pyszny obiad
OdpowiedzUsuńaż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
OdpowiedzUsuń